Sano se kukkasin!

ELOKUU: syysryhmäkasvit

Syksyä kohti lyhenevät päivät, sateet ja viileys saavat jo elokuulta lähtien monet kesän kukkijat vähitellen hiipumaan. Syysryhmäkasvit tarjoavat parvekkeille ja astioihin näyttävyyttä sen jälkeen, kun helteiden uuvuttamia kesäkukkia joudutaan poistamaan. Useimmat elokuussa syksyä varten istutettavat kukat ovat silmänilona aina pakkasiin saakka, ja jotkut kestävät hieman pakkastakin.

Syysryhmäkasveissa voi olla samojakin lajeja kuin kesäkukissa. Esimerkiksi kylmää kestävä orvokki on erinomainen syyskukkija. Samoin neilikat ja tanakkakasvuinen siniviuhka kestävät hyvin viileää. Ulkosyklaamiakin kannattaa käyttää upeana väriläikkänä loppukesän istutuksissa. Asterit ja krysanteemit ovat perinteisiä syyyskukkijoita, joiden seuraan kannattaa lisätä vaikkapa hyvin pakkasia kestäviä ja näyttäviä koristekaaleja.

Monet lehtiensä värityksen vuoksi istutettavat kasvit ovat myös suosittuja syyskasveja. Perinteinen hopeavillakko eli ”hopealehti” on hyvä täyte- ja reunuskasvi syksylläkin. Muut lehdiltään hopeansävyiset, kuten hopeakäpälä ja hopealanka, korostavat muiden kasvien lehtien ja kukkien väriä tehokkaasti.

Erilaiset monivuotiset kasvit eli perennat ovat kasvattaneet suosiotaan syyskäytössä. Perennoiden kylmänkestävyys on keskimäärin yksivuotisia kasveja parempi, joten kukkimaan houkuteltuina ne ovat näyttäviä vielä pitkälle syksyyn. Perennoiden hyvänä puolena on sekin, että ne saattavat talvehtia istutusruukussa, jolloin kasvit voi seuraavana keväänä siirtää maahan tai penkkiin. Suosittuja perennoja ovat esimerkiksi suikeroalpi, rentoakankaali, päivänkakkarat, laventelit ja salviat.

Syyskasvien istutusta ei kannata lykätä syyskuun puolelle. Kun päivät ovat vielä lämpimiä, kasvit juurtuvat hyvin ja kestävät sen vuoksi paremmin erilaisia sääoloja. Kasvit kannattaa alkukesän kukista poiketen istuttaa valmiiksi toisiinsa kiinni, sillä ne eivät juurikaan kasva kokoa syksyn mittaan. Lannoitusta ei tarvita, mutta kasveja pitää kastella säännöllisesti.

Takaisin sivun alkuun